Skip to main content
Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

Żywienie i suplementacja w zaburzeniach pracy przewodu pokarmowego | Poznań

18 listopada 11:30 - 17:30

Profesjonalne szkolenie poświęcone planowaniu strategii żywieniowych i suplementacyjnych w przypadku zaburzeń pracy przewodu pokarmowego w przebiegu „zespołu jelita drażliwego” (ZJD/IBS), a także przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych indukowanych wysiłkiem fizycznym (EIGS) oraz przy zespole rozrostu bakteryjnego jelita (ZRB/SIBO).

Dla kogo szkolenie?

Szkolenie dedykowane jest zarówno dietetykom i trenerom, jak i także osobom borykającym się ze wspomnianymi przypadłościami i chcącym zdobyć pakiet instrumentów, mogących pomóc w zmniejszaniu nasilenia uciążliwych objawów. 

Czego dowiem się na szkoleniu?

W toku prowadzonych zajęć, z jednej strony omówione zostaną w sposób kompleksowy zależności łączące czynniki środowiskowe (dieta, trening, stres, sen) i mechanizmy regulujące pracę przewodu pokarmowego, a z drugiej przedstawione zostaną praktyczne zalecenia dotyczące postępowania zaradczego. Duży nacisk położony zostanie na kwestię dietoterapii IBS, EIGS, a także SIBO. Omówiona także zostanie suplementacja.

Czy oprócz konkretnych wytycznych w planie jest też „case study”?

Program szkolenia wieńczy szczegółowy opis przypadku zawodniczki borykającej się z poważnymi zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego (IBS, SIBO).

Kto prowadzi szkolenie?

Szkolenie prowadzi Tadeusz Sowiński – dietetyk sportowy mający na koncie z jednej strony udział w przygotowaniach żywieniowych medalistek olimpijskich, a także zawodniczek sportów sylwetkowych, a z drugiej posiadający bogate doświadczenie we współpracy z osobami trenującymi dla własnej satysfakcji. Dodatkowo jest autorem licznych artykułów publikowanych na łamach prasy specjalistycznej dla dietetyków i trenerów oraz portali poświęconych zdrowemu trybowi życia.

Jaki jest szczegółowy program szkolenia?

1. Wprowadzenie do tematu [15min]

  • czego dowiem się na szkoleniu?
  • budowa przewodu pokarmowego
  • poznaj swój mikrobiom
  • czym są i skąd się biorą czynnościowe zaburzenia pracy przewodu pokarmowego?
  • czy dieta faktycznie ma znaczenie?

2. Zespól jelita drażliwego (IBS)

  • czym jest i skąd się bierze zespół jelita drażliwego?
  • epidemiologia IBS i kwestia płci
  • schorzenia powiązane z IBS:
    • celiakia,
    • fibromialgia,
    • migrenowe bóle głowy
    • zgaga czynnościowa,
    • niekardiologiczne bóle w klatce piersiowej
    • zaburzenia nastroju
  • czy mam IBS? Znaczenie precyzyjnej diagnozy:
    • sygnały alarmowe
    • kto stawia diagnozę?
    • Kryteria Rzymskie w rozpoznaniu IBS
    • badania stosowane przy podejrzeniu IBS
  • postępowanie zaradcze: stan wiedzy na dziś
  • dietoterapia IBS – pomiędzy fikcją a nauk
    • dieta lekkostrawna
    • dieta bezglutenowa 
    • dieta niskiego FODMAP w badaniach naukowych
    • dieta niskiego FODMAP w praktyce dietetyka
    • kwestia spożycia tłuszczu a IBS
    • kwestia spożycia błonnika a IBS
  • nieżywieniowe czynniki środowiskowe mające znaczenie w IBS
    • stres a jelita
    • niedoceniane znaczenie snu
    • wysiłek fizyczny a IBS
  • suplementacja w IBS
    • podstawy probiotykoterapii
    • sole kwasu masłowego
    • preparaty ziołowe
    • suplementy mogące nasilać objawy
  • kilka słów na temat farmakoterapii.

3. Przerost bakteryjny jelita cienkiego (SIBO)

  • wrogowie czy przyjaciele: jelitowi konformiści
  • czym jest SIBO?
  • SIBO a IBS – czy jest powiązanie?
  • czy cierpię na SIBO?
    • sygnały alarmowe – kiedy iść do lekarza
    • diagnostyka w praktyce: testy wodorowe
  • postępowanie zaradcze
    • interwencje farmakologiczne stosowane w SIBO
    • dieta niskiego FODMAP w SIBO? A może jednak to zły pomysł?
  • suplementacja
  • podstawy probiotykoterapii
  • preparaty ziołowe
  • kwas ursodeoksycholowy

4. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe indukowane wysiłkiem (EIGS)

  • sport = zdrowie, czy aby na pewno?
  • jak wysiłek fizyczny wpływa na pracę przewodu pokarmowego?
  • epidemiologia EIGS
  • rozpoznanie EIGS
    • sygnały alarmowe
    • problematyczna diagnostyka
    • EIGS czy IBS?
  • postępowanie zaradcze
    • czy źródłem problemu jest gluten?
    • proponowane interwencje żywieniowe
    • żywienie okołotreningowe
    • żywność sportowa wysokiego ryzyka
  • suplementacja
    • podstawy probiotykoterapii
    • preparaty ziołowe

7. Case study [30min]

W toku szkolenia przewidziane są panele dyskusyjne oraz przerwy kawowe

MIEJSCE SZKOLENIA: POZNAŃ

Czy szkolenie jest certyfikowane?

Udział w szkoleniu kończy się otrzymaniem przez uczestników certyfikatu potwierdzającego uczestnictwo i zakres omawianej wiedzy. Certyfikat posiada afiliację Polskiego Związku Trenerów Personalnych

Jaka jest cena szkolenia?

Cena: 350 zł, przy zapisie do 25 sierpnia – 320 zł
Dla uczestników poprzednich szkoleń i grup minimum trzyosobowych specjalny rabat.
Ilość miejsc jest ograniczona (40)

UWAGA! DLA PIERWSZYCH 10 OSÓB, KTÓRE DOPEŁNIĄ FORMALNOŚCI ZWIĄZANYCH Z ZAPISEM NA SZKOLENIE DO DNIA 07.08.2018. SPECJALNA RABATOWA CENA – 270 ZŁ

Jak mogę się zapisać?

Zapisy odbywają się przez mail: sowinski.szkolenia@gmail.com

Szczegóły

Data:
18 listopada
Czas:
11:30 - 17:30

Miejsce

Kochtex
ul. Towarowa 35
Poznań, 61-896 Polska
+ Google Map

Organizator

Tadeusz Sowiński