Męski punkt jedzenia – żywienie i suplementacja w męskim wydaniu

W ostatnim czasie dość dużo uwagi poświęca się indywidualizacji diety pod kątem uwarunkowań związanych z płcią, ale z jakichś powodów benefity wynikające z tego trendu od dłuższego czasu odnoszą kobiety. Mężczyźni są tymczasem zaniedbani – a szkoda. Istnieje nie tylko paląca potrzeba zwracania uwagi na kwestie związane z planowaniem żywienia w męskiej części populacji, ale także w ostatnich latach przeprowadzono sporo wartościowych badań pozwalających uchwycić pewne zależności, które wiążą niektóre praktyki żywieniowe z funkcjonowaniem męskiego organizmu. Wreszcie też istnieje spora ilość mitów na temat tego, jak powinna wyglądać „męska miska”.
Szkolenie „Męski punkt jedzenia” poświęcone jest planowaniu codziennego jadłospisu oraz suplementacji z uwzględnieniem szczególnych uwarunkowań męskiej natury (zarówno w kontekście fizjologii i „patofizjologii”, jak i żywieniowych praktyk i przekonań).

Część teoretyczna

1. Czy dieta ma płeć?

  • „Dieta” – to nie brzmi zbyt męsko…
  • Współczesny facet: stereotyp vs rzeczywistość
  • Jak odżywiają się mężczyźni? Siedem grzechów głównych
  • Metaboliczne, hormonalne i zdrowotne skutki złych wyborów żywieniowych
  • Jak powinni odżywiać się mężczyźni? Siedem kluczowych zasad

2. Otyłość brzuszna jako zmaskulinizowana forma otyłości

  • Etiopatogeneza otyłości centralnej, czyli dlaczego rośnie mi brzuch?
  • Geny czy środowisko?
  • Czy to wszystko wina insuliny?
  • Jakie badania warto wykonać w przypadku otyłości brzusznej?
  • Postępowanie żywieniowe w przypadku otyłości centralnej
  • Podbijać NEAT czy iść na trening?
  • Suplementacja: zbytek czy konieczność?

3. Szczupły, ale z brzuszkiem

  • Skinny fat po męsku – skąd się bierze?
  • Eurosport i piloting w pozycji horyzontalnej
  • Czy to groźne dla zdrowia?
  • Dożywiać czy odchudzać – oto jest pytanie?
  • Bez siłowni ani rusz
  • Bilansowanie diety dla „chudego z brzuszkiem”
  • Suplementacja w teorii i praktyce

4. Insulinooporność w męskim wydaniu

  • Skąd się bierze IO?
  • Jak rozpoznać IO?
  • Jak za pomocą diety poprawić wrażliwość insulinową? 5 kluczowych zasad
  • Suplementacja w IO

5. Niska dostępność energii – bagatelizowany problem

  • Czym jest „niska dostępność energii” i kogo dotyka?
  • Niski testosteron, kiepskie libido – skutki niskiej dostępności energii?
  • Adaptacja metaboliczna, tarczyca, nadnercza i leptyna
  • Jak ustalić optymalną dostępność energii w praktyce?
  • Wskazane i odradzane suplementy

6. Żywieniowe i suplementacyjne metody podnoszenia poziomu testosteronu

  • Testosteron: biologiczna rola i regulacja ustrojowej produkcji
  • Testosteron pod presją innych hormonów
  • Czy winne są soja, piwo? A może wszechobecny plastik i ksenoestrogeny?
  • Dieta „na testosteron” – hit czy kit?
  • Przeceniany tłuszcz, niedoceniane węglowodany
  • Sen a poziom androgenów
  • Czy „cardio obniża testa”? Wysiłek fizyczny a poziom testosteronu
  • Suplementy podnoszące poziom testosteronu

7. „Dieta na masę” w teorii i praktyce

  • Czy da się zyskać 4 kg beztłuszczowej masy ciała w miesiąc? A i owszem, ale…
  • Jak rosną mięśnie? Biochemia hipertrofii
  • Testosteron i pamięć mięśniowa
  • Wpływ czynników żywieniowych na rozwój masy mięśniowej
  • Czym jest wrażliwość anaboliczna i od czego zależy?
  • Nadwyżka energetyczna: dobre i złe konsekwencje
  • Jem dużo, a moje mięśnie nie rosną – mit hardgainera
  • Białko, tłuszcz, węglowodany: aktualne rekomendacje
  • Kreatyna, trimetyloglicyna, kwas fosfatydowy i omega-3 w służbie hipertrofii
  • Popularne suplementy utrudniające rozwój masy mięśniowej

8. Case study

9. Q&A

W toku szkolenia przewidziane są panele dyskusyjne oraz przerwy kawowe.

Czy szkolenie jest certyfikowane?

Udział w szkoleniu kończy się otrzymaniem przez uczestników certyfikatu potwierdzającego uczestnictwo i zakres omawianej wiedzy. 

Jaka jest cena szkolenia?

Cena: 389 zł
Dla grup minimum trzyosobowych specjalny rabat.

Ilość miejsc jest ograniczona (30)