W ostatnim czasie dość dużo uwagi poświęca się indywidualizacji diety pod kątem uwarunkowań związanych z płcią, ale z jakichś powodów benefity wynikające z tego trendu od dłuższego czasu odnoszą kobiety. Mężczyźni są tymczasem zaniedbani – a szkoda. Istnieje nie tylko paląca potrzeba zwracania uwagi na kwestie związane z planowaniem żywienia w męskiej części populacji, ale także w ostatnich latach przeprowadzono sporo wartościowych badań pozwalających uchwycić pewne zależności, które wiążą niektóre praktyki żywieniowe z funkcjonowaniem męskiego organizmu. Wreszcie też istnieje spora ilość mitów na temat tego, jak powinna wyglądać „męska miska”.
Szkolenie „Męski punkt jedzenia” poświęcone jest planowaniu codziennego jadłospisu oraz suplementacji z uwzględnieniem szczególnych uwarunkowań męskiej natury (zarówno w kontekście fizjologii i „patofizjologii”, jak i żywieniowych praktyk i przekonań).
Część teoretyczna
1. Czy dieta ma płeć?
- „Dieta” – to nie brzmi zbyt męsko…
- Współczesny facet: stereotyp vs rzeczywistość
- Jak odżywiają się mężczyźni? Siedem grzechów głównych
- Metaboliczne, hormonalne i zdrowotne skutki złych wyborów żywieniowych
- Jak powinni odżywiać się mężczyźni? Siedem kluczowych zasad
2. Otyłość brzuszna jako zmaskulinizowana forma otyłości
- Etiopatogeneza otyłości centralnej, czyli dlaczego rośnie mi brzuch?
- Geny czy środowisko?
- Czy to wszystko wina insuliny?
- Jakie badania warto wykonać w przypadku otyłości brzusznej?
- Postępowanie żywieniowe w przypadku otyłości centralnej
- Podbijać NEAT czy iść na trening?
- Suplementacja: zbytek czy konieczność?
3. Szczupły, ale z brzuszkiem
- Skinny fat po męsku – skąd się bierze?
- Eurosport i piloting w pozycji horyzontalnej
- Czy to groźne dla zdrowia?
- Dożywiać czy odchudzać – oto jest pytanie?
- Bez siłowni ani rusz
- Bilansowanie diety dla „chudego z brzuszkiem”
- Suplementacja w teorii i praktyce
4. Insulinooporność w męskim wydaniu
- Skąd się bierze IO?
- Jak rozpoznać IO?
- Jak za pomocą diety poprawić wrażliwość insulinową? 5 kluczowych zasad
- Suplementacja w IO
5. Niska dostępność energii – bagatelizowany problem
- Czym jest „niska dostępność energii” i kogo dotyka?
- Niski testosteron, kiepskie libido – skutki niskiej dostępności energii?
- Adaptacja metaboliczna, tarczyca, nadnercza i leptyna
- Jak ustalić optymalną dostępność energii w praktyce?
- Wskazane i odradzane suplementy
6. Żywieniowe i suplementacyjne metody podnoszenia poziomu testosteronu
- Testosteron: biologiczna rola i regulacja ustrojowej produkcji
- Testosteron pod presją innych hormonów
- Czy winne są soja, piwo? A może wszechobecny plastik i ksenoestrogeny?
- Dieta „na testosteron” – hit czy kit?
- Przeceniany tłuszcz, niedoceniane węglowodany
- Sen a poziom androgenów
- Czy „cardio obniża testa”? Wysiłek fizyczny a poziom testosteronu
- Suplementy podnoszące poziom testosteronu
7. „Dieta na masę” w teorii i praktyce
- Czy da się zyskać 4 kg beztłuszczowej masy ciała w miesiąc? A i owszem, ale…
- Jak rosną mięśnie? Biochemia hipertrofii
- Testosteron i pamięć mięśniowa
- Wpływ czynników żywieniowych na rozwój masy mięśniowej
- Czym jest wrażliwość anaboliczna i od czego zależy?
- Nadwyżka energetyczna: dobre i złe konsekwencje
- Jem dużo, a moje mięśnie nie rosną – mit hardgainera
- Białko, tłuszcz, węglowodany: aktualne rekomendacje
- Kreatyna, trimetyloglicyna, kwas fosfatydowy i omega-3 w służbie hipertrofii
- Popularne suplementy utrudniające rozwój masy mięśniowej
8. Case study
9. Q&A
W toku szkolenia przewidziane są panele dyskusyjne oraz przerwy kawowe.
Czy szkolenie jest certyfikowane?
Udział w szkoleniu kończy się otrzymaniem przez uczestników certyfikatu potwierdzającego uczestnictwo i zakres omawianej wiedzy.
Jaka jest cena szkolenia?
Cena: 389 zł
Dla grup minimum trzyosobowych specjalny rabat.
Ilość miejsc jest ograniczona (30)