Promocja!

Webinar: Zaparcia z perspektywy dietetyka | 2.10.2025

Pierwotna cena wynosiła: 159,00 zł.Aktualna cena wynosi: 119,00 zł.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,00 

Dowiedz się, skąd biorą się zaparcia, i naucz się, jak poprzez modyfikację diety i trybu życia zmniejszyć nasilenie wzdęć i zapobiegać ich nawrotom.

13 w magazynie

Kategoria:

Opis

Zaparcia są jednym z najczęściej zgłaszanych problemów będących źródłem dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Borykać się z nimi może nawet 30% populacji. Z pewnych przyczyn na ich występowanie bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni. Podłoże zaparć bywa różne, podobnie jak nasilenie i podatność na wpływ praktyk zachowawczych. Niestety stosowane w obiegu praktyki często bądź to nie przynoszą zamierzonych skutków, bądź też – przy dłuższym stosowaniu – same w sobie są źródłem uciążliwych problemów. Tymczasem istnieją skuteczne metody na to, by w znacznej części przypadków przynajmniej zmniejszyć nasilenie problemu i nierzadko udaje się to osiągnąć za pomocą niewyszukanych strategii zaradczych.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Szkolenie rekomendowane jest przede wszystkim osobom, które bądź to w ramach swojej pracy zawodowej zajmują się problematyką zaburzeń żołądkowo-jelitowych, bądź też same borykają się z zaparciami.

Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?

W toku trwania szkolenia omówione zostaną z jednej strony przyczyny zaparć, a z drugiej przedstawione zostaną skuteczne metody zaradcze, przy czym nacisk położony zostanie przede wszystkim na działania zachowawcze obejmujące interwencje żywieniowe i suplementacyjne.

1. Wprowadzenie do tematu

  • Zaparcia, czyli… co?
  • Kto najczęściej boryka się z zaparciami?
  • Fizjologiczny skutek trawienia czy zaburzenie?

2. Skąd się biorą zaparcia?

  • Zaparcia pierwotne i wtórne i ich przyczyny
  • Czas pasażu jelitowego a problem zaparć
  • Motoryka i MMC
  • Zaburzenia w obrębie dna miednicy
  • Zaburzenia osi jelitowo-mózgowej
  • Zaburzenia mikrobioty i rozrost metanogenów
  • Przyczyny metaboliczne i endokrynne
  • Przyczyny neurologiczne i miogenne
  • Przyczyny jatrogenne
  • Czynniki farmakologiczne
  • Dieta, aktywność, tryb życia

3. Diagnostyka pacjenta (lekarz) i diagnostyka diety (dietetyk)

  • Kryteria rzymskie
  • Analiza sposobu odżywiania
  • Wywiad zdrowotny
  • Testy oddechowe
  • Badania krwi
  • Badania kału

4. Diagnostyka pacjenta (lekarz) i diagnostyka diety (dietetyk)

  • Przyczynowe i objawowe – zintegrowane metody działania
  • Ilościowy i jakościowy dobór pokarmów
  • Problematyczna kwestia błonnika
  • Tłuszcz – newralgiczny składnik diety?
  • FODMAP a zaparcia i różnice międzyosobnicze warunkowane składem mikrobioty
  • Woda i inne płyny
  • Maślan sodu
  • Pre- i probiotyki
  • Glutamina
  • Fitoterapia

Data i godziny szkolenia

2 października 2025
19:00-20:30

Cena szkolenia

Cena regularna 159 zł

Cena promocyjna:

  • dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
  • dla kolejnych 20 osób cena 119 zł
  • dla kolejnych 10 osób cena 139 zł

następnie 159 zł

Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.