Promocja!

Webinar: Wzdęcia – dieta i suplementacja w praktycznym wydaniu | 10.02.2026

Pierwotna cena wynosiła: 169,00 zł.Aktualna cena wynosi: 129,00 zł.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 129,00 

Wzdęcia to jeden z najczęstszych problemów zgłaszanych przez pacjentów w gabinecie dietetycznym. Mogą być objawem niestrawności, nietolerancji pokarmowych, zaburzeń mikrobioty jelitowej czy przypadłości takich SIBO, ale bywają też doraźnym bądź przetrwałym skutkiem błędów dietetycznych lub złych nawyków żywieniowych.

14 w magazynie

Kategoria:

Opis

Wzdęcia to jeden z najczęstszych problemów zgłaszanych przez pacjentów w gabinecie dietetycznym. Mogą być objawem niestrawności, nietolerancji pokarmowych, zaburzeń mikrobioty jelitowej czy przypadłości takich SIBO, ale bywają też doraźnym bądź przetrwałym skutkiem błędów dietetycznych lub złych nawyków żywieniowych.

W praktyce klinicznej ich przyczyny często się nakładają, a właściwe rozpoznanie i adekwatnie dobrana interwencja wymagają szerokiego spojrzenia i bazy w postaci fachowej wiedzy.

Podczas webinaru przeanalizujemy najczęstsze przyczyny wzdęć i pokażemy, jak za pomocą diety i suplementacji skutecznie redukować ten uciążliwy objaw.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Szkolenie skierowane jest do:

  • dietetyków klinicznych i sportowych,
  • lekarzy i studentów kierunków medycznych,
  • trenerów i specjalistów ds. żywienia, którzy pracują z osobami skarżącymi się na problemy jelitowe,
  • osób, które nie zajmują się zawodowo problematyką zdrowotną, ale same borykają się ze wzdęciami,
  • wszystkich zainteresowanych praktycznym podejściem do problemu wzdęć.

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu?

  • Zrozumiesz mechanizmy powstawania wzdęć i różne ich przyczyny.
  • Nauczysz się różnicować objawy i dobierać właściwą strategię żywieniową.
  • Dowiedziesz się, które suplementy mogą realnie pomóc, a które mogą pogłębić problem wzdęć.
  • Poznasz schematy dietetyczne stosowane w redukcji wzdęć (np. dieta low FODMAP, modyfikacje spożycia błonnika, timing posiłków, manipulacje spożyciem płynów).
  • Otrzymasz praktyczne wskazówki do pracy z pacjentem lub do wprowadzania zindywidualizowanych modyfikacji w swojej diecie.

Plan webinaru

1. Wzdęcia – definicja i epidemiologia

  • Wzdęcie brzucha, czyli… co?
  • Częstość występowania
  • Wpływ na jakość życia i zdrowie pacjenta
  • Czynniki ryzyka

2. Mechanizmy powstawania wzdęć

  • Nadmierna produkcja gazów w jelitach
  • Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego
  • Czynniki dietetyczne i środowiskowe
  • Czynniki chorobowe i farmakologiczne

3.  Najczęstsze przyczyny kliniczne

  • Nietolerancje pokarmowe (laktoza, fruktoza, sorbitol)
  • Nadmiar FODMAP w diecie
  • SIBO, IMO i zaburzenia mikrobioty
  • Zespół jelita nadwrażliwego (IBS)
  • Inne (nawyki żywieniowe, suplementy, aerofagia, stres)

4. Rozpoznanie przyczyny i strategie dietetyczne

  • Jak rozpoznać przyczynę problemu
  • Wzdęcie czy wydęcie brzucha?
  • Dieta low FODMAP – kiedy i jak stosować, a kiedy unikać?
  • Rola błonnika – które frakcje łagodzą, a które nasilają wzdęcia
  • Timing i objętość posiłków
  • Wpływ płynów i aktywności fizycznej

5. Suplementacja

  • Probiotyki – które szczepy pomagają w redukcji wzdęć
  • Enzymy trawienne (laktaza, preparaty z alfa-galaktozydazą, proteazy)
  • Zioła i ekstrakty roślinne (np. olejek miętowy, koper włoski, imbir)
  • Inne składniki wspomagające (PHGG, preparaty na bazie węgla aktywnego – ocena skuteczności)

6. Podsumowanie i Q&A

Data i godziny szkolenia

10 lutego 2026
19:00-20:30

Cena szkolenia

Cena regularna: 169 zł

Cena promocyjna:

  • dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
  • dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
  • dla kolejnych 10 osób cena 149 zł

Następnie 169 zł

Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.