Promocja!

Webinar: Interpretacja wyników badań krwi z perspektywy dietetyka | Moduł 1 – 5.08.2025 | Moduł 2 – 12.08.2025

129,00 239,00 

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,00 

Chociaż diagnostyka chorób jest ścisłą domeną medycyny lekarskiej, to monitorowanie niektórych wskaźników ogólnie pojętego zdrowia, polegające na analizie wybranych badań, wpisane jest w profesję dietetyczną.

SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Uwaga: webinar składa się z dwóch osobnych modułów

 

Chociaż diagnostyka chorób jest ścisłą domeną medycyny lekarskiej, to monitorowanie niektórych wskaźników ogólnie pojętego zdrowia, polegające na analizie wybranych badań, wpisane jest w profesję dietetyczną. W końcu przecież dietetycy w ramach działalności zawodowej zalecają lub samodzielnie wykonują badania antropometryczne (ważenie proste, pomiar wzrostu, obwodów i grubości fałd skórnych, badanie BIA), a także dokonują ich interpretacji, odnosząc się do analizy sposobu odżywiania oraz dietozależnych problemów swoich pacjentów. W dokonaniu szczegółowego rozeznania przydatne okazują się być także badania krwi dotyczące parametrów, które pośrednio lub bezpośrednio wiążą się przyczynowo z dotychczasową dietą pacjenta lub też mogą rzutować na przebieg postępowania żywieniowego ordynowanego przez dietetyka. I tu potrzebna jest fachowa wiedza dotycząca interpretacji wyników w odniesieniu do całości obrazu wynikającego ze skrupulatnie zebranego wywiadu.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Webinar skierowany jest zarówno do specjalistów zajmujących się problematyką żywienia i suplementacji, czyli dietetyków i studentów dietetyki, jak również do osób, które chcą dowiedzieć się, jak wygląda perspektywa interpretacji wyników w kontekście planowania postępowania żywieniowego.

Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?

W trakcie webinaru dowiesz się m.in., jakie znaczenie dla planowania postępowania żywieniowego mają wyniki badań krwi, takie jak morfologia, lipidogram, glukoza, insulina na czczo (moduł 1), a także wskaźniki wątrobowe, tarczycowe oraz te związane z zaopatrzeniem organizmu w żelazo i wybrane witaminy (moduł 2). Dowiesz się także, jak interpretować wyniki w kontekście dotychczasowego sposobu odżywiania, które odchylenia są możliwe do wyprowadzenia za pomocą interwencji dietetycznych i suplementacji, a które bezwzględnie wymagają konsultacji lekarskiej i jak zmotywować pacjenta do jej zasięgnięcia.

MODUŁ 1

1. Wprowadzenie do tematu

  • Rola badań diagnostycznych w pracy dietetyka
  • Czy badania są konieczne do ułożenia spersonalizowanej diety?
  • Które badania powiązane są ze sposobem odżywiania?
  • Co dietetyk powinien wiedzieć na temat badań
  • diagnostycznych?

2. Morfologia krwi obwodowej

  • Po co dietetykowi znajomość morfologii krwi obwodowej?
  • Erytrocyty, hematokryt, hemoglobina
  • MCV, MCH, MCHC
  • Parametry płytkowe
  • Parametry białokrwinkowe
  • Przyczyny odchyleń od normy – perspektywa dietetyka

3. Gospodarka insulinowo-glukozowa

  • Po co dietetykowi znajomość parametrów glukozowych?
  • Glukoza na czczo
  • Insulina na czczo
  • OGTT, czyli glukoza i insulina po obciążeniu
  • Przyczyny odchyleń od normy: perspektywa dietetyka

4. Gospodarka lipidowa

  • Po co dietetykowi znajomość lipidogramu?
  • Cholesterol całkowity
  • LDL-C
  • HDL-C
  • nie-HDL
  • Apo-B
  • Lipoproteina (a)
  • Przyczyny odchyleń od normy – perspektywa dietetyka

MODUŁ 2

1. Funkcje wątroby i dróg żółciowych

  • Po co dietetykowi wiedza na temat funkcji wątroby?
  • Aminotransferaza alaninowa (ALT, AlAT)
  • Aminotransferaza asparaginianowa (AST, AspAT)
  • Fosfataza alkaliczna (ALP)
  • Bilirubina
  • Albumina
  • Białko całkowite
  • Przyczyny odchyleń od normy – perspektywa dietetyka

2. Tarczyca i jej hormony

  • Po co dietetykowi wiedza na temat funkcji tarczycy?
  • TSH
  • FT4
  • FT3
  • Przyczyny odchyleń od normy – perspektywa dietetyka

3. Ocena zaopatrzenia organizmu w żelazo

  • Po co dietetykowi wiedza na temat gospodarki żelazem?
  • Ferrytyna
  • TIBC i UIBC
  • Żelazo
  • Wskaźniki pomocnicze
  • Przyczyny odchyleń od normy – perspektywa dietetyka

4. Inne przydatne badania

  • Kreatynina i eGFR
  • Witamina D
  • Witamina B12
  • Kwas foliowy
  • Selen i cynk

 

Daty i godziny szkolenia

Moduł 1

5 sierpnia 2025
19:00-21:00

 

Moduł 2

12 sierpnia 2025
19:00-21:00

Czas trwania każdego modułu

2 godziny

Cena szkolenia

Moduł 1 Moduł 2 Moduł 1 + 2
Cena regularna 169,00 zł 169,00 zł 319,00 zł
Cena promocyjna      
  • dla pierwszych 20 osób
99,00 zł 99,00 zł 189,00 zł
  • dla kolejnych 20 osób
129,00 zł 129,00 zł 239,00 zł
  • dla kolejnych 10 osób
149,00 zł 149,00 zł 279,00 zł
następnie 169,00 zł 169,00 zł 319,00 zł

 

 

 

Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.