Opis
Tematyka cholesterolu od wielu lat jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych tematów w mediach społecznościowych. Związana jest z nim cała masa mitów powielanych z dekady na dekadę. W rzeczywistości w naszym kraju mamy ogromny problem z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Szacuje się, że częstość występowania dyslipidemii jest duża i dotyczy nawet 60-80% dorosłych osób, a podwyższone stężenie cholesterolu LDL nawet 60% dorosłych. Biorąc pod uwagę, że zaburzenia lipidowe są modyfikowalnym czynnikiem ryzyka oraz markerem silnie związanym z występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego, należy im się szczególna uwaga. Tym bardziej że choroby układu krążenia są wciąż główną przyczyną zgonów na świecie i w Polsce. Trzeba jasno napisać, że lekkomyślne powielanie niektórych informacji jest szkodliwe dla zdrowia, a czasami i dla życia pacjentów. Biorąc pod uwagę powyższe informacje, warto mieć wiedzę o zagadnieniach dotyczących zaburzeń gospodarki lipidowej, a wzięcie udziału w tym szkoleniu pozwoli ją pozyskać.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Szkolenie zostało stworzone z myślą o wszystkich osobach, którym trudno odnaleźć się w natłoku sprzecznych informacji, które pojawiają się w mediach społecznościowych na temat cholesterolu oraz zaburzeń gospodarki lipidowej. Mogą z niego skorzystać dietetycy oraz studenci dietetyki, trenerzy personalni, personel medyczny oraz wszystkie osoby zainteresowane dbaniem o swoje zdrowie i pragnące poszerzyć wiedzę w tym zakresie.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
W toku trwania szkolenia w najbardziej przystępny sposób zostaną wyjaśnione kontrowersje związane z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Dowiesz się również, na jakie parametry profilu lipidowego należy zwracać szczególną uwagę oraz dlaczego profil lipidowy osób na diecie ketogennej może się znacznie różnić od profilu osoby na diecie wysokowęglowodanowej. Na deser zostaną statyny.
1. Wprowadzenie do tematu
- Dlaczego temat cholesterolu wzbudza wciąż tak wiele kontrowersji?
- Czym są zaburzenia lipidowe?
2. Panel lipidowy – wady i zalety
- Składowe lipidogramu
- Które parametry są najważniejsze i dlaczego?
- Jaki stosunek jest najważniejszy – triglicerydy:HDL, HDL:LDL czy może inny?
- Małe gęste LDL – dlaczego są bardziej aterogenne od dużych cząsteczek LDL?
3. Kiedy inne markery mogą okazać się istotne?
- Apolipoproteina B
- Lipoproteina (a)
- Remnanty
4. Niskie stężenie cholesterolu niebezpieczne dla Twojego zdrowia?
- Odwrotna zależność
- Badania z randomizacją mendlowską
5. Dieta ketogenna
- Fenotyp lean mass hiper-responders (LMHR)
- Czy to jest bezpieczne?
6. Statyny
- Fakty i mity
- Bezpieczeństwo
- Skutki uboczne
Data i godziny szkolenia
10 maja 2025 (sobota)
19:00-21:30
Cena szkolenia
Cena regularna: 189 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 149 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 169 zł
Następnie 189 zł
Prowadzący
Konrad Klekot
Jestem dyplomowanym dietetykiem sportowym i klinicznym oraz certyfikowanym trenerem personalnym. Swoją przygodę z dietetyką zacząłem, studiując na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, po ukończeniu studiów magisterskich na kierunku wychowanie fizyczne postanowiłem zrobić kolejną magisterkę z dietetyki. Następnie kończyłem kilka kierunków studiów podyplomowych związanych ze swoją pasją, by ostatecznie – po ponad 16 latach nauki – ukończyć studia doktoranckie w zakresie suplementacji sportowców. Jestem pasjonatem treningu siłowego, fanem LeBrona Jamesa i dobrego hip-hopu. Lubię konkrety i progres.
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |