Opis
Chociaż stężenie glukozy może podlegać znaczącym, fizjologicznym wahaniom, to zdarza się, że u niektórych osób skala tychże fluktuacji staje się realnym problemem. Oprócz podwyższonej glikemii powodem do niepokoju i źródłem uciążliwych, a niekiedy wręcz groźnych objawów może być hipoglikemia. Gdy pojawia się ona w okresie 2-5 godzin po posiłku i towarzyszą jej charakterystyczne symptomy, mówimy wówczas o hipoglikemii reaktywnej. Miewa ona wieloczynnikowe, niekiedy trudne do uchwycenia podłoże, a samo rozpoznanie problemu bywa kłopotliwe, gdyż stosowane ku temu metody bywają obarczone bardzo dużym ryzykiem błędu. Co więcej, na hipoglikemię reaktywną nie ma leku, a postępowanie zaradcze obejmuje w dużej mierze interwencje żywieniowe.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Webinar dedykowany jest zarówno specjalistom zajmującym się problematyką żywienia i suplementacji, jak i osobom, które same borykają się z hipoglikemią reaktywną i które chcą sobie pomóc.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
Biorąc udział w szkoleniu, dowiesz się m.in., czym jest, skąd się bierze i czym manifestuje się hipoglikemia reaktywna, a także jakie wyróżniamy jej postacie. Poznasz metody stosowane w rozpoznaniu problemu oraz jego potencjalnych przyczyn, a także dowiesz się, jakie działania stosuje się przy hipoglikemii reaktywnej i jak indywidualizuje się postępowanie zaradcze.
1. Wprowadzenie do tematu
- Normoglikemia, hiperglikemia i hipoglikemia
- Mechanizmy regulujące homeostazę glukozy
- Sekrecja insuliny i biologiczne właściwości tego hormonu
- Kortyzol i glukagon a glikemia
2. Hipoglikemia reaktywna od podszewki
- Czym jest hipoglikemia reaktywna?
- Czy istnieją różne postacie hipoglikemii reaktywnej?
- Jakie są objawy hipoglikemii reaktywnej?
- Jakie metody stosuje się w jej rozpoznaniu
- Jakie znamy przyczyny hipoglikemii reaktywnej
- Objawy hipoglikemii przy prawidłowym poziomie glukozy – skąd się biorą?
3. Postępowanie zaradcze
- Analiza sposobu odżywiania i retrospekcja
- Ogólne założenia diety
- Bilans kaloryczny i rozkład dobowy makroskładników
- Ładunek i indeks glikemiczny
- Mikrobilans, timing i częstotliwość posiłków
- Kawa i… alkohol
- Diabeł, który tkwi w szczegółach
- Rola suplementów diety
4. Wpływ czynników pozażywieniowych
- Sen i odpoczynek
- Obciążenie stresem
- Aktywność fizyczna
- Leki
5. Q&A
Data i godziny szkolenia
29 lipca 2025
19:00-21:00
Czas trwania szkolenia
2 godziny
Cena szkolenia
Cena regularna: 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
następnie 169 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |