Opis
Wysiłek fizyczny związany z aktywnością sportową jest dla organizmu bodźcem uruchamiającym procesy adaptacyjne pozwalające na poprawę określonych parametrów motorycznych bądź też rozwój masy mięśniowej. To jednak dieta jest jednym z głównych czynników warunkujących zdolności adaptacyjne organizmu. Zrozumienie istoty tej zależności wymaga poznania podstaw fizjologii wysiłku fizycznego oraz wpływu poszczególnych czynników żywieniowych na odpowiedź organizmu na bodźce treningowe z uwzględnieniem hierarchii ich ważności. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie szczytowej formy sportowej.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Webinar skierowany jest do specjalistów zajmujących się problematyką żywienia i suplementacji, a także sportsmenek i sportowców trenujących zarówno zawodowo, jak i amatorsko dla własnej satysfakcji.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
Biorąc udział w szkoleniu, poznasz elementarz dietetyki sportowej, dowiesz się, jak wyznaczyć podaż energii, białka, tłuszczu i węglowodanów, a także płynów. Będziesz mieć również okazję zapoznać się ze specyfiką współpracy sportowiec – dietetyk i dowiesz się, jakie są największe wyzywania oraz gdzie kryją się największe pułapki i zagrożenia. Wreszcie też będziesz mieć możliwość rozwiać swoje wątpliwości i zaspokoić ciekawość, bo w dwuipółgodzinnym webinarze znalazło się miejsce na sesję Q&A.
1. Wprowadzenie do tematu
- W którym miejscu zaczyna się… sport?
- Sport amatorski vs sport zawodowy z perspektywy pracy dietetyka
- Czym dieta sportowca różni się od diety zwykłego śmiertelnika?
2. Praktyka dietetyka
- Na czym polega specyfika współpracy dietetyka ze sportowcem?
- Najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez sportowców
- Wywiad i analiza sposobu odżywiania
3. Energia w sporcie
- Przemiany energetyczne w sporcie i ich charakterystyka
- Zapotrzebowanie energetyczne a dostępność energii
- Konsekwencje niskiej dostępności energii
- Surplus i deficyt kaloryczny oraz manipulacja dostępnością energii
4. Węglowodany
- Rola węglowodanów w wysiłku fizycznym
- Zapotrzebowanie na węglowodany w sporcie i referencyjne spożycie
- Timing spożycia węglowodanów oraz węglowodany w trakcie wysiłku
- Jakościowy dobór produktów
5. Białko
- Zapotrzebowanie na białko i rekomendowane spożycie w poszczególnych dyscyplinach
- Manipulacja spożyciem białka zależna od dostępności energii
- Timing spożycia białka
- Jakościowy dobór produktów
6. Tłuszcz
- Zapotrzebowanie na tłuszcz oraz rekomendowane spożycie tłuszczu ogółem i poszczególnych grup kwasów tłuszczowych
- Biologiczna rola omega-3 i ich znaczenie w sporcie
- Timing spożycia tłuszczu
- Jakościowy dobór produktów
7. Nawodnienie
- Zapotrzebowanie na płyny
- Ocena stanu nawodnienia i konsekwencje odwodnienia
- Hiponatremia
- Ilościowy i jakościowy dobór płynów w sporcie
8. Q&A
Data i godziny szkolenia
13 maja 2025
19:00-21:30
Czas trwania szkolenia
2,5 godziny
Cena szkolenia
Cena regularna: 189 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 149 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 169 zł
Następnie 189 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |