Promocja!

Webinar: Podstawy dietetyki sportowej | 13.05.2025

Pierwotna cena wynosiła: 189,00 zł.Aktualna cena wynosi: 169,00 zł.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 169,00 

Dieta jest jednym z głównych czynników warunkujących zdolności adaptacyjne organizmu. Zrozumienie istoty tej zależności wymaga poznania podstaw fizjologii wysiłku fizycznego oraz wpływu poszczególnych czynników żywieniowych na odpowiedź organizmu na bodźce treningowe z uwzględnieniem hierarchii ich ważności. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie szczytowej formy sportowej.

1 w magazynie

Kategoria:

Opis

Wysiłek fizyczny związany z aktywnością sportową jest dla organizmu bodźcem uruchamiającym procesy adaptacyjne pozwalające na poprawę określonych parametrów motorycznych bądź też rozwój masy mięśniowej. To jednak dieta jest jednym z głównych czynników warunkujących zdolności adaptacyjne organizmu. Zrozumienie istoty tej zależności wymaga poznania podstaw fizjologii wysiłku fizycznego oraz wpływu poszczególnych czynników żywieniowych na odpowiedź organizmu na bodźce treningowe z uwzględnieniem hierarchii ich ważności. Dzięki temu możliwe jest osiągnięcie szczytowej formy sportowej.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Webinar skierowany jest do specjalistów zajmujących się problematyką żywienia i suplementacji, a także sportsmenek i sportowców trenujących zarówno zawodowo, jak i amatorsko dla własnej satysfakcji.

Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?

Biorąc udział w szkoleniu, poznasz elementarz dietetyki sportowej, dowiesz się, jak wyznaczyć podaż energii, białka, tłuszczu i węglowodanów, a także płynów. Będziesz mieć również okazję zapoznać się ze specyfiką współpracy sportowiec – dietetyk i dowiesz się, jakie są największe wyzywania oraz gdzie kryją się największe pułapki i zagrożenia. Wreszcie też będziesz mieć możliwość rozwiać swoje wątpliwości i zaspokoić ciekawość, bo w dwuipółgodzinnym webinarze znalazło się miejsce na sesję Q&A.

1. Wprowadzenie do tematu

  • W którym miejscu zaczyna się… sport?
  • Sport amatorski vs sport zawodowy z perspektywy pracy dietetyka
  • Czym dieta sportowca różni się od diety zwykłego śmiertelnika?

2. Praktyka dietetyka

  • Na czym polega specyfika współpracy dietetyka ze sportowcem?
  • Najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez sportowców
  • Wywiad i analiza sposobu odżywiania

3. Energia w sporcie

  • Przemiany energetyczne w sporcie i ich charakterystyka
  • Zapotrzebowanie energetyczne a dostępność energii
  • Konsekwencje niskiej dostępności energii
  • Surplus i deficyt kaloryczny oraz manipulacja dostępnością energii

4. Węglowodany

  • Rola węglowodanów w wysiłku fizycznym
  • Zapotrzebowanie na węglowodany w sporcie i referencyjne spożycie
  • Timing spożycia węglowodanów oraz węglowodany w trakcie wysiłku
  • Jakościowy dobór produktów

5. Białko

  • Zapotrzebowanie na białko i rekomendowane spożycie w poszczególnych dyscyplinach
  • Manipulacja spożyciem białka zależna od dostępności energii
  • Timing spożycia białka
  • Jakościowy dobór produktów

6. Tłuszcz

  • Zapotrzebowanie na tłuszcz oraz rekomendowane spożycie tłuszczu ogółem i poszczególnych grup kwasów tłuszczowych
  • Biologiczna rola omega-3 i ich znaczenie w sporcie
  • Timing spożycia tłuszczu
  • Jakościowy dobór produktów

7. Nawodnienie

  • Zapotrzebowanie na płyny
  • Ocena stanu nawodnienia i konsekwencje odwodnienia
  • Hiponatremia
  • Ilościowy i jakościowy dobór płynów w sporcie

8. Q&A

Data i godziny szkolenia

13 maja 2025
19:00-21:30

Czas trwania szkolenia

2,5 godziny

Cena szkolenia

Cena regularna: 189 zł

Cena promocyjna:

  • dla pierwszych 20 osób cena 129 zł
  • dla kolejnych 20 osób cena 149 zł
  • dla kolejnych 10 osób cena 169 zł

Następnie 189 zł

Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.