Opis
Nie ulega wątpliwości, iż niewłaściwy sposób odżywiania może bezpośrednio lub pośrednio przyczyniać się do rozwoju wielu współczesnych chorób. Analogicznie też odpowiednia dieta stanowić może nie tylko element profilaktyki, ale także ważne ogniwo wspomagania terapii licznych schorzeń. Problematyką dietoterapii zajmuje się tzw. dietetyka kliniczna, która okazuje się mieć naturę dość wymagającą i to z wielu powodów – zarówno formalnych, jak i praktycznych. Biorąc pod uwagę ciężar odpowiedzialności za przynajmniej nadwątlone, a często wręcz zdruzgotane zdrowie swoich pacjentów, specjaliści zajmujący się problematyką żywienia ukierunkowanego na ochronę i przywracanie zdrowia powinni być odpowiednio przygotowani do wyzwań przed nimi stojących.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Szkolenie skierowane jest do:
- dietetyczek i dietetyków,
- studentów dietetyki lub kierunków pokrewnych,
- osób zajmujących się problematyką żywienia poza profesją dietetyczną.
Czego masz okazję się nauczyć?
- Czym jest dietetyka kliniczna i jakimi obszarami się zajmuje.
- Jakie wyzwania stoją przed dietetykiem klinicznym.
- Czy wszystkie choroby wiążą się z nieodpowiednim sposobem odżywiania.
- Czy dietetyk powinien zalecać pacjentom i interpretować wykonane przez nich badania.
- Jak przeprowadzić wywiad żywieniowy, gdy celem jest dietoterapia.
- Skąd wiedzieć, czy w danym przypadku konieczna jest dietoterapia.
- Jaka jest rola suplementacji.
- Co należy wiedzieć o interakcjach leków z żywnością i suplementami.
- Jak tworzyć nieformalny team specjalistów zajmujących się tym samym pacjentem.
Plan webinaru
1. Wprowadzenie do tematu
- Dietetyka kliniczna, czyli… co?
- Jakie wyzwania stoją przed dietetykiem klinicznym?
- Relacja: dietetyk – pacjent – lekarz
- Czy prawdą jest, że „Niezależnie od tego kto był ojcem choroby, zła dieta była jej matką”?
- Czy dietetyk powinien zalecać pacjentom wykonanie badań i interpretować ich wyniki?
- Wytyczne i rekomendacje instytucji eksperckich a własne obserwacje i praktyka
2. Poznaj swojego pacjenta
- Wywiad żywieniowy i zdrowotny
- Analiza sposobu odżywiania
- Badania laboratoryjne – co dietetyk powinien na ich temat wiedzieć?
- Konsultacja z pacjentem
3. Dietoterapia w teorii i praktyce
- Perspektywy dietoterapii
- Cel końcowy i cele cząstkowe
- Plan ramowy współpracy
- Dietoterapia przez przypadki
- Ocena efektów dietoterapii
- Rozwiązywanie problemów
4. Q&A
Data i godziny szkolenia
23 marca 2026
19:00-20:30
Cena szkolenia
Cena regularna: 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
Następnie 169 zł
Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
| Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |






