Promocja!

Webinar: Dieta przeciwzapalna w teorii i praktyce | 29.05.2025

Pierwotna cena wynosiła: 169,00 zł.Aktualna cena wynosi: 149,00 zł.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 149,00 

Istnieją dowody wskazujące na to, że czynnikiem wpływającym w sposób wielopłaszczyznowy na nasilenie procesów zapalnych może być dieta. W pokarmach, które spożywamy, występują bowiem składniki zarówno pro-, jak i przeciwzapalne. Odpowiedni ilościowy i jakościowy dobór produktów w wielu wypadkach może zmniejszyć nasilenie procesów przeciwzapalnych w organizmie, co niesie za sobą szereg pozytywnych konsekwencji w obrębie zarówno ogólnie pojętego zdrowia, jak i samopoczucia.

7 w magazynie

Kategoria:

Opis

Choroba Hashimoto, insulinooporność, otyłość, SIBO czy zespół policystycznych jajników – co te przypadłości mają ze sobą wspólnego? Ano wszystkim towarzyszy chroniczny stan zapalny, najczęściej o niskim nasileniu. Stan zapalny sam w sobie nie jest z gruntu zły, ale jeśli przedłuża się w czasie, to odciska swoje brzemię na naszym zarówno zdrowiu, jak i samopoczuciu. Istnieją dowody wskazujące na to, że czynnikiem wpływającym w sposób wielopłaszczyznowy na nasilenie procesów zapalnych może być dieta. W pokarmach, które spożywamy, występują bowiem składniki zarówno pro-, jak i przeciwzapalne. Odpowiedni ilościowy i jakościowy dobór produktów w wielu wypadkach może zmniejszyć nasilenie procesów przeciwzapalnych w organizmie, co niesie za sobą szereg pozytywnych konsekwencji w obrębie zarówno ogólnie pojętego zdrowia, jak i samopoczucia.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Webinar skierowany jest zarówno do specjalistów zajmujących się problematyką żywienia i suplementacji, jak i do osób, które chcą się nauczyć zdrowo odżywiać i tym samym wspomóc funkcjonowanie organizmu – zwłaszcza w przypadku współistnienia przypadłości, którym towarzyszy stan zapalny.

Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?

Biorąc udział w szkoleniu, dowiesz się m.in. czym jest, jak powstaje, jak się rozwija i jak ulega wygaszeniu stan zapalny organizmu. Poznasz choroby wiążące się ze stanem zapalnym, a także czynniki, które stan zapalny wywołują, i te, które mogą zmniejszać jego nasilenie. Szczególny nacisk postawiony zostanie oczywiście na kwestie żywieniowe. Podczas webinaru dowiesz się, jak zmniejszyć stan zapalny i zarazem poznasz podstawy planowania diety przy chorobach takich jak Hashimoto, PCOS, IO oraz w wielu innych przypadłościach powiązanych z przewlekłym zapaleniem.

1. Wprowadzenie do tematu

  • Układ odpornościowy i jego kluczowe zadania
  • Czym jest stan zapalny i jaka jest jego biologiczna rola
  • Jak powstaje stan zapalny i jak ulega wygaszeniu
  • Zapalenie ostre vs zapalenie przewlekłe o niskim nasileniu
  • Wybrane jednostki chorobowe, którym towarzyszy przewlekły stan zapalny
  • Mikrobiota jelitowa a procesy zapalne

2. Wpływ czynników żywieniowych na zapalenie

  • Gluten i kazeina oraz mity na ich temat
  • Warzywa i owoce oraz ich przetwory
  • Orzechy i nasiona oraz zawarte w nich kwasy omega-6
  • Obróbka termiczna i tłuszcze używane do smażenia
  • Czy bardziej przetworzone oznacza bardziej prozapalne?
  • Prozapalne połączenia
  • Produkty pro- i przeciwzapalne – kryterium podziału

3. Dieta przeciwzapalna w teorii i praktyce

  • W jaki sposób dieta nasila stan zapalny
  • W jaki sposób dieta zmniejsza stan zapalny
  • Analiza sposobu odżywiania – jak zbadać potencjał prozapalny/przeciwzapalny diety
  • Podstawowe założenia diety przeciwzapalnej
  • Indywidualizacja diety w praktyce

4. Suplementacja

  • Kwasy omega-3 i omega-6
  • Błonnik
  • Związki fenolowe
  • Witamina D
  • Żelazo, jod i selen
  • Probiotyki

5. Q&A

Data i godziny szkolenia

29 maja 2025
19:00-21:30

Cena szkolenia

Cena regularna: 169 zł

Cena promocyjna:

  • dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
  • dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
  • dla kolejnych 10 osób cena 149 zł

Następnie 169 zł

 

Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.