Opis
Choroba Hashimoto, insulinooporność, otyłość, SIBO czy zespół policystycznych jajników – co te przypadłości mają ze sobą wspólnego? Ano wszystkim towarzyszy chroniczny stan zapalny, najczęściej o niskim nasileniu. Stan zapalny sam w sobie nie jest z gruntu zły, ale jeśli przedłuża się w czasie, to odciska swoje brzemię na naszym zarówno zdrowiu, jak i samopoczuciu. Istnieją dowody wskazujące na to, że czynnikiem wpływającym w sposób wielopłaszczyznowy na nasilenie procesów zapalnych może być dieta. W pokarmach, które spożywamy, występują bowiem składniki zarówno pro-, jak i przeciwzapalne. Odpowiedni ilościowy i jakościowy dobór produktów w wielu wypadkach może zmniejszyć nasilenie procesów przeciwzapalnych w organizmie, co niesie za sobą szereg pozytywnych konsekwencji w obrębie zarówno ogólnie pojętego zdrowia, jak i samopoczucia.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Webinar skierowany jest zarówno do specjalistów zajmujących się problematyką żywienia i suplementacji, jak i do osób, które chcą się nauczyć zdrowo odżywiać i tym samym wspomóc funkcjonowanie organizmu – zwłaszcza w przypadku współistnienia przypadłości, którym towarzyszy stan zapalny.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
Biorąc udział w szkoleniu, dowiesz się m.in. czym jest, jak powstaje, jak się rozwija i jak ulega wygaszeniu stan zapalny organizmu. Poznasz choroby wiążące się ze stanem zapalnym, a także czynniki, które stan zapalny wywołują, i te, które mogą zmniejszać jego nasilenie. Szczególny nacisk postawiony zostanie oczywiście na kwestie żywieniowe. Podczas webinaru dowiesz się, jak zmniejszyć stan zapalny i zarazem poznasz podstawy planowania diety przy chorobach takich jak Hashimoto, PCOS, IO oraz w wielu innych przypadłościach powiązanych z przewlekłym zapaleniem.
1. Wprowadzenie do tematu
- Układ odpornościowy i jego kluczowe zadania
- Czym jest stan zapalny i jaka jest jego biologiczna rola
- Jak powstaje stan zapalny i jak ulega wygaszeniu
- Zapalenie ostre vs zapalenie przewlekłe o niskim nasileniu
- Wybrane jednostki chorobowe, którym towarzyszy przewlekły stan zapalny
- Mikrobiota jelitowa a procesy zapalne
2. Wpływ czynników żywieniowych na zapalenie
- Gluten i kazeina oraz mity na ich temat
- Warzywa i owoce oraz ich przetwory
- Orzechy i nasiona oraz zawarte w nich kwasy omega-6
- Obróbka termiczna i tłuszcze używane do smażenia
- Czy bardziej przetworzone oznacza bardziej prozapalne?
- Prozapalne połączenia
- Produkty pro- i przeciwzapalne – kryterium podziału
3. Dieta przeciwzapalna w teorii i praktyce
- W jaki sposób dieta nasila stan zapalny
- W jaki sposób dieta zmniejsza stan zapalny
- Analiza sposobu odżywiania – jak zbadać potencjał prozapalny/przeciwzapalny diety
- Podstawowe założenia diety przeciwzapalnej
- Indywidualizacja diety w praktyce
4. Suplementacja
- Kwasy omega-3 i omega-6
- Błonnik
- Związki fenolowe
- Witamina D
- Żelazo, jod i selen
- Probiotyki
5. Q&A
Data i godziny szkolenia
29 maja 2025
19:00-21:30
Cena szkolenia
Cena regularna: 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
Następnie 169 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |