Opis
Ludzki organizm w obszarze gospodarki energetycznej funkcjonuje jak prywatne przedsiębiorstwo w gospodarce wolnorynkowej i dostarczane z pokarmem substraty energetyczne traktuje jak finansowe wpływy, a pokłady tkanki tłuszczowej postrzega jako finansowe rezerwy. Oznacza to, że każda próba obniżenia podaży energii wywołuje reakcje kompensacyjne (wzrost uczucia głodu i apetytu) i adaptacyjne (spadek wydatków energetycznych), przy czym ww. reakcje ulegają nasileniu w czasie. Sprowadza się to do tego, że dietę z deficytem nie tylko trudno jest utrzymać, ale dodatkowo – ze względu na adaptację – deficyt energetyczny z czasem się zmniejsza, pomimo że dostarczamy dokładnie tyle samo energii. Do tego dochodzą jeszcze inne zjawiska, które mogą mieć wpływ na masę ciała, jak choćby spowolnienie perystaltyki jelit oraz – w niektórych przypadkach – zwiększone zatrzymywanie wody.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
W toku trwania szkolenia w maksymalnie przystępny sposób przedstawione zostaną kluczowe i użyteczne w realiach dnia codziennego informacje dotyczące mechanizmów leżących u podstaw adaptacyjnych reakcji organizmu na zabiegi ukierunkowane na redukcję masy ciała. Następnie przedstawione zostaną strategie pozwalające na przełamywanie zastojów w odchudzaniu.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
Szkolenie zostało stworzone z myślą zarówno o dietetykach, lekarzach i studentach kierunków medycznych, jak i o osobach, które nie zajmują się problematyką zdrowotną, ale chcą wspomóc proces redukcji tkanki tłuszczowej rozwiązaniami pomagającymi przełamywać zastoje.
1. Wprowadzenie do tematu
- Bilans kaloryczny i jego komponenty
- Jak organizm adaptuje się do zmian w spożyciu energii?
- Czy wiadomo jest skala adaptacji?
- Co może odpowiadać za brak postępów w redukcji?
2. Redukcja masy ciała w teorii i praktyce
- Dlaczego tyjemy?
- Warunki, które musisz spełnić, by chudnąć
- Na czym polega indywidualne podejście do redukcji masy ciała
- Jak zaplanować proces redukcji
3. Jak zapobiegać stagnacji w procesie redukcji?
- Mierz siły na zamiary
- Cel końcowy i cele cząstkowe
- Periodyzacja diety redukcyjnej – czy na pewno warto?
- Jak wprowadzać ujemny bilans kcal?
- Kontrola i ewaluacja
4. Co robić, gdy wystąpi stagnacja?
- Kiedy możemy mówić o stagnacji?
- Waga stoi, a tłuszczu ubywa – czy to w ogóle możliwe?
- Działać czy czekać – oto jest pytanie
- Kiedy warto obniżać podaż energii, a kiedy nie warto
- Kiedy warto, a kiedy nie warto modyfikować aktywność fizyczną
- Metodyczna przerwa od redukcji jako sposób na przełamanie stagnacji
5. Q&A
Data i godziny szkolenia
6 maja 2025
19:00-20:30
Cena szkolenia
Cena regularna 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
następnie 169 zł
Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |