Opis
Redukcja tkanki tłuszczowej osobom, które nigdy nie mierzyły się z tym wyzwaniem, wydaje się z pozoru prosta: wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać; w praktyce proces ten okazuje się wysoce uciążliwy w realizacji i często kończy się niepowodzeniem. Wynika to między innymi z tego, że żyjemy w warunkach wyjątkowo sprzyjających gromadzeniu tkanki tłuszczowej, a dodatkowo próby wprowadzenia deficytu kalorycznego uruchamiają biologiczne mechanizmy mające przeciwdziałać „zagłodzeniu”. Efekt jest taki, że po 2-3 tygodniach odchudzania budzimy się z ręką w serniku. Warto wiedzieć, że chociaż kluczowym czynnikiem warunkującym redukcję tkanki tłuszczowej jest ujemny bilans kaloryczny, to w istocie rzeczy najważniejsze dla jego realizacji są: odpowiedni dobór jakościowy i ilościowy produktów (tak, by dieta była i względnie prosta w realizacji, w miarę sycąca, i gęsta odżywczo), a przede wszystkim – odpowiednie podejście do samego procesu odchudzania.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Szkolenie zostało stworzone z myślą o osobach, które zawodowo zajmują się problematyką planowania żywienia, a także o tych, które po prostu chcą poznać skuteczne metody pozwalające na efektywną redukcję tkanki tłuszczowej, z uwzględnieniem biologicznych i psychologicznych mechanizmów, które mogą ten proces sabotować. Na udziale w szkoleniu zyskają m.in. dietetyczki i dietetycy, osoby studiujące dietetykę, zawodniczki i zawodnicy sportów sylwetkowych, ale też osoby, które po prostu chcą schudnąć i utrzymać ciężko wypracowane efekty.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
W toku trwania szkolenia w maksymalnie przystępny sposób omówione zostaną sposoby planowania procesu redukcji tkanki tłuszczowej, wykraczające daleko poza kwestię wyznaczania podaży energii czy rozkładu makroskładników. Biorąc udział w wydarzeniu, dowiesz się m.in., jak wykorzystać dotychczasowe doświadczenia do planowania przyszłych działań żywieniowych i obejmujących inne zmiany w trybie życia. Poruszone zostaną także kwestie optymalnego tempa odchudzania oraz tworzenia procedur na okoliczność momentów kryzysu, które prędzej czy później się pojawią i na które należy być przygotowanym.
1. Wprowadzenie do tematu
- Dlaczego tak łatwo jest przytyć, a tak trudno schudnąć?
- Co jest ważniejsze: dieta czy aktywność fizyczna?
- Regulacja gospodarki energetycznej w zarysie
- Życie w deficycie – mechanizmy adaptacyjne i kompensacyjne
- Najskuteczniejsza dieta odchudzająca to…?
2. Zanim podejmiesz działania
- Hierarchia priorytetów w okresie redukcji
- Retrospekcja, czyli dotychczasowe działania i ich skutki
- Twoje najsłabsze ogniwo
- Planowanie działań na osi czasu
- Podejście procesowe vs podejście ukierunkowane na wynik
- Jak mierzyć postępy
3. Planowanie diety w praktyce
- Optymalny pułap spożycia energii i jego modyfikacje
- Bilans to nie wszystko, diabeł tkwi w makroskładnikach
- Kwestia jakościowego doboru pokarmów
- Kilka słów o kontroli łaknienia
- Jak skutecznie przeciwdziałać spadkowi tempa przemiany materii
- Periodyzacja diety redukcyjnej
4. Kryzys podczas redukcji
- Retrospekcja po raz drugi, czyli wnioski z dotychczasowych doświadczeń
- Ratunku, wyłamałem się z założeń diety – co teraz?
- Weekend w diecie redukcyjnej
- Jestem głodny, co zrobić?
- Stagnacja podczas odchudzania
5. Q&A
Data i godziny szkolenia
8 stycznia 2026
19:00-20:30
Cena szkolenia
Cena regularna 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
Następnie 169 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
| Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |






