Promocja!

Webinar: Głód i apetyt – strategie poprawy kontroli łaknienia | 15.07.2025

Pierwotna cena wynosiła: 169,00 zł.Aktualna cena wynosi: 129,00 zł.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,00 

Zarówno dla ogólnie pojętego zdrowia, jak i dla procesu kształtowania sylwetki kluczowe znaczenie ma odpowiednia kontrola łaknienia. Ludzki organizm wykształcił szereg mechanizmów, które w założeniu zapobiegać mają zagłodzeniu, zapewniając odpowiednią podaż energii.

14 w magazynie

Kategoria:

Opis

Zarówno dla ogólnie pojętego zdrowia, jak i dla procesu kształtowania sylwetki kluczowe znaczenie ma odpowiednia kontrola łaknienia. Ludzki organizm wykształcił szereg mechanizmów, które w założeniu zapobiegać mają zagłodzeniu, zapewniając odpowiednią podaż energii. Mechanizmy te wyewoluowały jednak w drastycznie innych warunkach od tych, w których dziś żyjemy. Można wręcz powiedzieć, iż są one nieprzystosowane do wysokiej dostępności gęstej energetycznie i smakowitej żywności, której „zdobywanie” nie jest poprzedzone najczęściej żadnym wydatkiem energetycznym. Już sam ten fakt jest wystarczającym powodem, by pochylić się nad mechanizmami poboru pokarmu i sposobami ukierunkowanymi na uzyskanie pewnej kontroli nad głodem i apetytem.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Szkolenie zostało stworzone z myślą zarówno o osobach, które zawodowo zajmują się problematyką planowania żywienia, jak i tych, które chcą jedynie zrozumieć mechanizmy poboru pokarmu, zyskując jednocześnie praktyczne instrumenty możliwe do zastosowania „od ręki” w realiach dnia codziennego, tak by lepiej kontrolować łaknienie. Zatem biorąc udział w szkoleniu, zyskają m.in. zawodniczki i zawodnicy sportów sylwetkowych, ale też osoby, które po prostu chcą schudnąć, a mają z tym problemy właśnie przez „wyłamywanie się” z założeń ustalonego planu żywieniowego.

Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?

W toku trwania szkolenia w maksymalnie przystępny sposób omówione zostaną mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia zarówno na poziomie głodu i sytości, jak i na poziomie układu nagrody i apetytu. Największy nacisk położony zostanie na praktyczne działania, możliwe do zastosowania bezpośrednio po szkoleniu. Co istotne, zakres tematyczny będzie wykraczał poza kwestie żywieniowe i obejmie wpływ wysiłku fizycznego, siedzenia, snu, stresu i ekspozycję na bodźce związane np. z korzystaniem z mediów społecznościowych.

1. Wprowadzenie do tematu

  • Równowaga energetyczna a pobór pokarmu
  • Głód vs brak uczucia sytości
  • Głód vs apetyt
  • Leptyna to pikuś, czyli hormonalna regulacja łaknienia
  • A wszystko to przez układ nagrody

2. Czynniki żywieniowe a kontrola łaknienia

  • Produkty sycące w teorii i praktyce
  • „Produkt tuczący”, co to de facto znaczy?
  • Co jeść, by się najeść?
  • Jak jeść, by się najeść?
  • Liczba posiłków i ich pory a kontrola łaknienia
  • Co zrobić, gdy dietetyka jest bezsilna?

3. Czynniki pozażywieniowe a kontrola łaknienia

  • Pozabiologiczne funkcje jedzenia
  • Głodny? A może znudzony?
  • Stres: tuczy czy odchudza?
  • Wysiłek fizyczny i jego wpływ na łaknienie
  • Ekspozycja na bodźce sensoryczne
  • Nie wszystko zaczyna się w głowie!

4. Zarządzanie kontrolą łaknienia

  • Żywieniowa diagnoza
  • Protokół postępowania zaradczego
  • Indywidualizacja protokołu

5. Q&A

Data i godziny szkolenia

15 lipca 2025
19:00-21:00

Cena szkolenia

Cena regularna 169 zł

Cena promocyjna:

  • dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
  • dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
  • dla kolejnych 10 osób cena 149 zł

Następnie 169 zł

Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.