Opis
Zarówno dla ogólnie pojętego zdrowia, jak i dla procesu kształtowania sylwetki kluczowe znaczenie ma odpowiednia kontrola łaknienia. Ludzki organizm wykształcił szereg mechanizmów, które w założeniu zapobiegać mają zagłodzeniu, zapewniając odpowiednią podaż energii. Mechanizmy te wyewoluowały jednak w drastycznie innych warunkach od tych, w których dziś żyjemy. Można wręcz powiedzieć, iż są one nieprzystosowane do wysokiej dostępności gęstej energetycznie i smakowitej żywności, której „zdobywanie” nie jest poprzedzone najczęściej żadnym wydatkiem energetycznym. Już sam ten fakt jest wystarczającym powodem, by pochylić się nad mechanizmami poboru pokarmu i sposobami ukierunkowanymi na uzyskanie pewnej kontroli nad głodem i apetytem.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Szkolenie zostało stworzone z myślą zarówno o osobach, które zawodowo zajmują się problematyką planowania żywienia, jak i tych, które chcą jedynie zrozumieć mechanizmy poboru pokarmu, zyskując jednocześnie praktyczne instrumenty możliwe do zastosowania „od ręki” w realiach dnia codziennego, tak by lepiej kontrolować łaknienie. Zatem biorąc udział w szkoleniu, zyskają m.in. zawodniczki i zawodnicy sportów sylwetkowych, ale też osoby, które po prostu chcą schudnąć, a mają z tym problemy właśnie przez „wyłamywanie się” z założeń ustalonego planu żywieniowego.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
W toku trwania szkolenia w maksymalnie przystępny sposób omówione zostaną mechanizmy odpowiedzialne za kontrolę łaknienia zarówno na poziomie głodu i sytości, jak i na poziomie układu nagrody i apetytu. Największy nacisk położony zostanie na praktyczne działania, możliwe do zastosowania bezpośrednio po szkoleniu. Co istotne, zakres tematyczny będzie wykraczał poza kwestie żywieniowe i obejmie wpływ wysiłku fizycznego, siedzenia, snu, stresu i ekspozycję na bodźce związane np. z korzystaniem z mediów społecznościowych.
1. Wprowadzenie do tematu
- Równowaga energetyczna a pobór pokarmu
- Głód vs brak uczucia sytości
- Głód vs apetyt
- Leptyna to pikuś, czyli hormonalna regulacja łaknienia
- A wszystko to przez układ nagrody
2. Czynniki żywieniowe a kontrola łaknienia
- Produkty sycące w teorii i praktyce
- „Produkt tuczący”, co to de facto znaczy?
- Co jeść, by się najeść?
- Jak jeść, by się najeść?
- Liczba posiłków i ich pory a kontrola łaknienia
- Co zrobić, gdy dietetyka jest bezsilna?
3. Czynniki pozażywieniowe a kontrola łaknienia
- Pozabiologiczne funkcje jedzenia
- Głodny? A może znudzony?
- Stres: tuczy czy odchudza?
- Wysiłek fizyczny i jego wpływ na łaknienie
- Ekspozycja na bodźce sensoryczne
- Nie wszystko zaczyna się w głowie!
4. Zarządzanie kontrolą łaknienia
- Żywieniowa diagnoza
- Protokół postępowania zaradczego
- Indywidualizacja protokołu
5. Q&A
Data i godziny szkolenia
15 lipca 2025
19:00-21:00
Cena szkolenia
Cena regularna 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
Następnie 169 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |