Opis
Człowiek od zarania dziejów musiał mierzyć się z rozmaitymi zagrożeniami i chociaż rozwój cywilizacji i nauki pozwolił z niektórymi z nich się uporać, a innych znaczenie znacząco zredukować, to na głowę ściągnął nam zgoła inne problemy. O zagrożeniach związanych z ekspozycją na mikroplastik ostatnimi czasy mówi i pisze się wiele, ale nie wszystkie informacje, które krążą w obiegu, mają potwierdzenie w dowodach naukowych. Przyznać jednak trzeba, że im bardziej zagłębiamy się w temat wpływu mikroplastiku na nasze zdrowie, tym wnioski stają się bardziej pesymistyczne – i jedno wydaje się pewne: zagrożeń związanych z ekspozycją na mikroplastik nie powinniśmy ignorować. Nie tylko dlatego, że mikroplastik sam w sobie jest zagrożeniem, ale również z tego powodu, że potęguje on niekorzystny wpływ innych szkodliwych czynników na zdrowie.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Szkolenie zostało stworzone z myślą zarówno o dietetykach i lekarzach oraz innych specjalistach zajmujących się problematyką zdrowotną, jak i o osobach, które chcą poznać aktualny stan wiedzy na temat wpływu mikroplastiku na ludzki organizm i które chcą zdrowo się odżywiać i jednocześnie zmniejszać ekspozycję na mikroplastik.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
Biorąc udział w webinarze, dowiesz się, czym jest mikroplastik, jak dostaje się do ekosystemów, skąd przenika do żywności i co wiemy na temat jego wpływu na nasze zdrowie. Największy nacisk położony zostanie na kwestie praktyczne, czyli co zrobić, by ograniczyć ekspozycję organizmu na mikroplastik zawarty w żywności.
1. Wprowadzenie do tematu
- MIkroplastik, czyli… co?
- MIkroplastik niejedno ma imię
- Skąd się bierze mikroplastik w ekosystemach?
- Historia badań i regulacji prawnych
2. Wpływ mikroplastiku na nasze zdrowie
- Jak mikroplastik dostaje się do ludzkiego organizmu
- Które układy, tkanki i narządy narażone są na wpływ mikroplastiku?
- Za pomocą jakich mechanizmów mikroplastik może nam zaszkodzi?
- Choroby i objawy powiązane z ekspozycją na mikroplastik
3. Jak zmniejszyć ryzyko zdrowotne
- Produkty żywnościowe będące źródłem mikroplastiku
- Produkty najwyższego ryzyka
- Jak zmniejszyć ekspozycje na mikroplastik
- Czy da się ograniczyć negatywny wpływ pochłanianego mikroplastiku na zdrowie?
- Czy da się pozbyć z ciała mikroplastiku?
4. Q&A
Data i godziny szkolenia
4 września 2025
19:00-21:00
Czas trwania szkolenia
2 godziny
Cena szkolenia
Cena regularna: 169 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 149 zł
Następnie 169 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |