Promocja!

Webinar: Mikroplastik w żywności – praktyczne podejście z perspektywy dietetyka | 4.09.2025

Pierwotna cena wynosiła: 169,00 zł.Aktualna cena wynosi: 99,00 zł.

Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 99,00 

O zagrożeniach związanych z ekspozycją na mikroplastik ostatnimi czasy mówi i pisze się wiele, ale nie wszystkie informacje, które krążą w obiegu, mają potwierdzenie w dowodach naukowych.

5 w magazynie

Kategoria:

Opis

Człowiek od zarania dziejów musiał mierzyć się z rozmaitymi zagrożeniami i chociaż rozwój cywilizacji i nauki pozwolił z niektórymi z nich się uporać, a innych znaczenie znacząco zredukować, to na głowę ściągnął nam zgoła inne problemy. O zagrożeniach związanych z ekspozycją na mikroplastik ostatnimi czasy mówi i pisze się wiele, ale nie wszystkie informacje, które krążą w obiegu, mają potwierdzenie w dowodach naukowych. Przyznać jednak trzeba, że im bardziej zagłębiamy się w temat wpływu mikroplastiku na nasze zdrowie, tym wnioski stają się bardziej pesymistyczne – i jedno wydaje się pewne: zagrożeń związanych z ekspozycją na mikroplastik nie powinniśmy ignorować. Nie tylko dlatego, że mikroplastik sam w sobie jest zagrożeniem, ale również z tego powodu, że potęguje on niekorzystny wpływ innych szkodliwych czynników na zdrowie.

Do kogo adresowane jest szkolenie?

Szkolenie zostało stworzone z myślą zarówno o dietetykach i lekarzach oraz innych specjalistach zajmujących się problematyką zdrowotną, jak i o osobach, które chcą poznać aktualny stan wiedzy na temat wpływu mikroplastiku na ludzki organizm i które chcą zdrowo się odżywiać i jednocześnie zmniejszać ekspozycję na mikroplastik.

Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?

Biorąc udział w webinarze, dowiesz się, czym jest mikroplastik, jak dostaje się do ekosystemów, skąd przenika do żywności i co wiemy na temat jego wpływu na nasze zdrowie. Największy nacisk położony zostanie na kwestie praktyczne, czyli co zrobić, by ograniczyć ekspozycję organizmu na mikroplastik zawarty w żywności.

1. Wprowadzenie do tematu

  • MIkroplastik, czyli… co?
  • MIkroplastik niejedno ma imię
  • Skąd się bierze mikroplastik w ekosystemach?
  • Historia badań i regulacji prawnych

2. Wpływ mikroplastiku na nasze zdrowie

  • Jak mikroplastik dostaje się do ludzkiego organizmu
  • Które układy, tkanki i narządy narażone są na wpływ mikroplastiku?
  • Za pomocą jakich mechanizmów mikroplastik może nam zaszkodzi?
  • Choroby i objawy powiązane z ekspozycją na mikroplastik

3. Jak zmniejszyć ryzyko zdrowotne

  • Produkty żywnościowe będące źródłem mikroplastiku
  • Produkty najwyższego ryzyka
  • Jak zmniejszyć ekspozycje na mikroplastik
  • Czy da się ograniczyć negatywny wpływ pochłanianego mikroplastiku na zdrowie?
  • Czy da się pozbyć z ciała mikroplastiku?

4. Q&A

Data i godziny szkolenia

4 września 2025
19:00-21:00

Czas trwania szkolenia

2 godziny

Cena szkolenia

Cena regularna: 169 zł

Cena promocyjna:

  • dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
  • dla kolejnych 20 osób cena 129 zł
  • dla kolejnych 10 osób cena 149 zł

Następnie 169 zł

Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.

Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania.