Opis
Zaparcia są jednym z najczęściej zgłaszanych problemów będących źródłem dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego. Borykać się z nimi może nawet 30% populacji. Z pewnych przyczyn na ich występowanie bardziej narażone są kobiety niż mężczyźni. Podłoże zaparć bywa różne, podobnie jak nasilenie i podatność na wpływ praktyk zachowawczych. Niestety stosowane w obiegu praktyki często bądź to nie przynoszą zamierzonych skutków, bądź też – przy dłuższym stosowaniu – same w sobie są źródłem uciążliwych problemów. Tymczasem istnieją skuteczne metody na to, by w znacznej części przypadków przynajmniej zmniejszyć nasilenie problemu i nierzadko udaje się to osiągnąć za pomocą niewyszukanych strategii zaradczych.
Do kogo adresowane jest szkolenie?
Szkolenie rekomendowane jest przede wszystkim osobom, które bądź to w ramach swojej pracy zawodowej zajmują się problematyką zaburzeń żołądkowo-jelitowych, bądź też same borykają się z zaparciami.
Czego dowiesz się w trakcie szkolenia?
W toku trwania szkolenia omówione zostaną z jednej strony przyczyny zaparć, a z drugiej przedstawione zostaną skuteczne metody zaradcze, przy czym nacisk położony zostanie przede wszystkim na działania zachowawcze obejmujące interwencje żywieniowe i suplementacyjne.
1. Wprowadzenie do tematu
- Zaparcia, czyli… co?
- Kto najczęściej boryka się z zaparciami?
- Fizjologiczny skutek trawienia czy zaburzenie?
2. Skąd się biorą zaparcia?
- Zaparcia pierwotne i wtórne i ich przyczyny
- Czas pasażu jelitowego a problem zaparć
- Motoryka i MMC
- Zaburzenia w obrębie dna miednicy
- Zaburzenia osi jelitowo-mózgowej
- Zaburzenia mikrobioty i rozrost metanogenów
- Przyczyny metaboliczne i endokrynne
- Przyczyny neurologiczne i miogenne
- Przyczyny jatrogenne
- Czynniki farmakologiczne
- Dieta, aktywność, tryb życia
3. Diagnostyka pacjenta (lekarz) i diagnostyka diety (dietetyk)
- Kryteria rzymskie
- Analiza sposobu odżywiania
- Wywiad zdrowotny
- Testy oddechowe
- Badania krwi
- Badania kału
4. Diagnostyka pacjenta (lekarz) i diagnostyka diety (dietetyk)
- Przyczynowe i objawowe – zintegrowane metody działania
- Ilościowy i jakościowy dobór pokarmów
- Problematyczna kwestia błonnika
- Tłuszcz – newralgiczny składnik diety?
- FODMAP a zaparcia i różnice międzyosobnicze warunkowane składem mikrobioty
- Woda i inne płyny
- Maślan sodu
- Pre- i probiotyki
- Glutamina
- Fitoterapia
Data i godziny szkolenia
2 października 2025
19:00-20:30
Cena szkolenia
Cena regularna 159 zł
Cena promocyjna:
- dla pierwszych 20 osób cena 99 zł
- dla kolejnych 20 osób cena 119 zł
- dla kolejnych 10 osób cena 139 zł
następnie 159 zł
Nie musisz być online! Przebieg webinaru będzie rejestrowany, a nagranie zostanie udostępnione w ciągu 7 dni od zakończenia spotkania.
Nagranie będzie dostępne przez 30 dni od dnia wysłania. |